Tapani Rinne: Hieman enemmän taitoa 

Useat analyytikot ovat vuosien varrella yrittäneet löytää pomminvarmasti menestyvän yrityksen toimintamallia. Taloustieteen nobelisti Daniel Kahneman on sitä mieltä, että tehtävä on ehdottomasti mahdoton, koska parhaidenkin yritysten parhaiten onnistuneissa tuloksissa on aina mukana onnea.

Kahnemanilla on kaava, jonka avulla rakennetaan keskiarvon ylittävä onnistuminen: menestys = taito + onni. Onnen loppuessa menestyminen palaa keskiarvon tasolle. Esimerkiksi klassikkokirjoissa Built to Last ja In Search of Excellence analysoidut huippuyritykset putosivat tavallisten tasolle analysoinnin jälkeen. Vastaavasti Suomessa näyttää siltä, että Tasavallan presidentin vientipalkinnon saaminen pudottaa menestyjäyrityksen ennen pitkää jopa konkurssiin.

Lisätään tähän toinen Kahnemanin kaava: suuri menestys = hieman enemmän taitoa + paljon onnea. ”Paljon onnea” ei kuitenkaan voi kohdata menestyjää sattumalta, vaan Louis Pasteurin sanoin: Sattuma suosii valmistautunutta mieltä. Toisin sanoen tarvitaan ”hieman enemmän taitoa”. Mutta miten johtoryhmissä osattaisiin ja uskallettaisiin ryhtyä rakentamaan uusia rakenteita ja toimintatapoja, jotka ovat kuin valmistautuneita onnellisten sattumien suosittaviksi?

Johtoryhmän on ryhdyttävä hyödyntämään aivojen neuroplastisuutta. Siis panostettava lujasti omaan, henkilökohtaiseen uudistumiseen. Ihminen pystyy kaiken ikänsä luomaan aivosolujen välille uusia kytkentöjä eli oppimaan uutta ajattelua. Tähtijoukkueen ajattelussa panostetaan nopean ja intuitiivisen heittelyn sijaan analyyttiseen ja älylliseen harkintaan.

Tähtijoukkueen johdossa tarvitaan ”hieman enemmän taitoa” ajattelemisessa. Kehittymisvaateiden edessä moni johtaja sanoo olevansa liian vanha muuttamaan itseään. Professori ja yritystutkija David Clutterbuck sanoo sen ikävämmin: moni johtaja on liian vanha toimimaan johdossa!
- TR

Lähteet: Kahneman Daniel. 2011. Thinking, Fast and Slow. Macmillan.
Ristikangas Vesa, Rinne Tapani. 2014. Johtoryhmästä tähtijoukkue. Talentum.

 

 

Tahtijoukkue kansi

Johtoryhmästä tähtijoukkue ilmestyy englanniksi helmikuussa 2018!

Pääsemme kansainvälisille markkinoille nimellä STELLAR MANAGEMENT TEAMS. Kustantajamme on  Routledge, maailman suurin akateeminen kustantamo humaanisten ja sosiaalisten tieteitten alalla.

www.routledge.com/9780815372943

*******************

Johtoryhmästä tähtijoukkue ilmestyi 2014. Tässä on
Ambitio-blogin lukijoille näytteeksi kirjan esipuhe:

Lataa maksuton näyte kirjasta!

Rinne Tähti

Ambition blogit

Yksilöllisiä mielipiteitä, fiksua ajatusten herättämistä tai reilusti väärässä olemista. Päätä itse, vastuu siirtyy lukijalle - joka voi toki väittää vastaan tai muuten vain kommentoida.