Tapani Rinne: Johdonmukainen jankuttaminen

Michelle Dubois BBC"This is important. Listen very carefully, I shall say this only once.”

Näin sanoi Allo allo -komediasarjassa (Maanalainen armeija iskee jälleen) Ranskan vastarintaliikkeen agentti Michelle Dubois. Kuulostaa jotenkin tutulta suomalaisen muutosjohtamisen kielenkäytöltä. - Tämä on tärkeätä, kuunnelkaa mäntit, toistoa ei tule. Viestintä on samanlaista kuin vitsissä, jossa vaimo valittaa, että mies ei koskaan enää sano rakastavansa vaimoa. Tähän mies toteaa: sanoin jo kerran ja ilmoitan kyllä, jos tulee muutoksia.

Toistot tuottavat voimaharjoittelussakin tuloksia

Mihin tahansa pääsee ottamalla yhden askeleen. Ja sitten toistamalla sen riittävän monta kertaa. Johtaminen on viestintää ja muutoksen johtaminen on… toistavaa viestintää! Arjessa sitä voi kutsua nimellä positiivinen jankutus.

Toistavan viestinnän pohjaksi voisi ottaa mietittäväksi seuraavat kysymykset:

  • Mikä on muutoksen nimi? Nimi joka kuvaa, mitä muutos tuottaa tai jättää taakseen?
  • Mikä pysyy, säilyy muuttumattomana ja jatkuu, muutoksesta huolimatta?
  • Mitä hyvää muutos tuo tullessaan? Millainen on innostava visio onnistuneesta muutoksesta?
  • Millä taidoilla ja resursseilla muutos toteutetaan?
  • Mikä on toimintasuunnitelma, missä on seuraava välietappi?

Mikä on tärkeätä?

Hill Street Blues -sarjan komissario Phil Esterhaus tiesi toiston voiman. Toistaminen tarkoittaa, että tämä on tärkeätä. Esterhaus lopetti poliisiasemalla käskynjaon johdonmukaisesti samaan repliikkiin: Hey, let’s be careful out there – ollaanpa sitten varovaisia! Eikä kukaan valittanut jankuttamisesta, koska varoituksen tärkeys ymmärrettiin.

Mikä sitten on organisaation muutoksessa se tärkeä, jota pitää toistaa? Ellei johto tiedä sitä, on vaikea löytää positiivista jankutettavaa. Siinä tapauksessa kannattaa lukea uudestaan edellisen kappaleen kysymykset ja vastata niihin tarkasti ja tiiviisti.

Onnistuminen muutosviestinnässä ei vaadi uutta

Monet etsivät johtamiseen uusia näkemyksiä, uusia keinoja, uusia oppeja. Johdonmukaisuus tarkoittaa kuitenkin muutosviestintää, joka pitää linjansa, vaikka joutuisi monesti toistamaankin samoja näkemyksiä, vanhoja keinoja ja klassisiakin oppeja. Positiivista ja johdonmukaista jankuttamista.

Hey, let’s repeat out there! This is important!

Tapani Rinne
- Jankuttavan johtajuuden positiivinen paukuttaja

P.S. Jo Aristoteles sanoi, että ihminen on sitä, mitä hän tekee toistuvasti. Ihmisen erinomaisuus ei synny yhdestä teosta vaan tavasta. Kannattaa toistaa.

Lähteet: TV-muistot, radioesitelmät ja wikipedia

 

 

Tahtijoukkue kansi

Johtoryhmästä tähtijoukkue ilmestyy englanniksi helmikuussa 2018!

Pääsemme kansainvälisille markkinoille nimellä STELLAR MANAGEMENT TEAMS. Kustantajamme on  Routledge, maailman suurin akateeminen kustantamo humaanisten ja sosiaalisten tieteitten alalla.

www.routledge.com/9780815372943

*******************

Johtoryhmästä tähtijoukkue ilmestyi 2014. Tässä on
Ambitio-blogin lukijoille näytteeksi kirjan esipuhe:

Lataa maksuton näyte kirjasta!

Rinne Tähti

Ambition blogit

Yksilöllisiä mielipiteitä, fiksua ajatusten herättämistä tai reilusti väärässä olemista. Päätä itse, vastuu siirtyy lukijalle - joka voi toki väittää vastaan tai muuten vain kommentoida.