Leena Rinne: Insinööri on myyty!

Muutos voi joskus tulla todella äkkiä ja ikävänä yllätyksenä. Eräässä suuressa ICT-organisaatiossa silloinen kollegani kertoi minulle kauhuissaan, että hänen osastonsa oli myyty ja siirtyminen ostajan organisaatioon tapahtuisi kuukauden sisällä. Tämä insinööri ei halunnut siirtyä minnekään, eikä nähnyt mitään hyvää tapahtuneessa.

Asia oli hänelle todella raskas ja hän pelkäsi kovasti päätyvänsä työttömäksi.

Organisaation sisäisen coachin roolissa sovin hänen kanssaan, että tapaisimme kolme kertaa ja tarkistamme vielä puolen vuoden jälkeen mikä tilanne on silloin.

Itsetunto kuntoon

Ensimmäisen istunnon aika meni siihen, että insinööri vuodatti pahaa oloaan ja koetti keksiä miten voisi jäädä vanhaan organisaatioon. Annoin hänelle tehtäväksi kolme listausta: 1. omat vahvuudet, 2. motivaation aiheet ja 3. mitä hän mieluiten tekisi uudessa organisaatiossa.

Toisessa tapaamisessa hän kertoi, että oli jo ”alistunut” asiaan. Kartoitimme mitä mahdollisuuksia hänellä olisi uudessa yrityksessä. Halusin, että hän löytäisi paljon niitä asioita, joissa hän oli hyvä, myös harrastusten kautta. Löysimme esimerkiksi hänen innostuksensa matematiikkaan ja projektien suunnitteluun. Hän myös rakasti kaikenlaisia excel-dokumentteja. Tämä laajensi mahdollisia tulevia rooleja. Itsetunto alkoi kohota ja lähtiessään hän oli ensimmäisen kerran hymyilevä.

Fokus kirkkaaksi

Kolmannessa sessiossa kysyin, mikä hänelle oli nyt tärkeintä. Perheelliselle insinöörille tärkeintä oli työpaikka. Sen varmistamiseksi oli panostettava aktiivisesti onnistumiseen uudessa organisaatiossa. Sieltähän oli tullut jopa kysely, minkälaisia tehtäviä siirtyvät työntekijät toivoisivat.

Tarkensimme vielä hänen vahvuuksiaan ja uuteen rooliin toivomiaan osa-alueita. Kävimme myös läpi motivaattoreita ja sitä millainen hänen visionsa on hyvästä organisaatiosta ja ryhmästä. Näistä muotoutui positiivinen kokonaisuus viestittäväksi uuteen organisaatioon.

Suunnitelmallisuus kunniaan

Suuri ja äkillinen muutos aiheuttaa aina sokkireaktion. Jonkun se lamauttaa ja toisen se saa riehumaan. Toiminta ei jälkeen päin tarkasteltuna ole kovinkaan järkevää tulevaisuuden kannalta. Usein insinööriltäkin puuttuu suunnitelma, ja niinpä tekeminen ei suuntaudu oikein tai käynnisty lainkaan.

Teimme toimintasuunnitelman. Ensimmäiseksi viesti tulevaan organisaatioon innostuneelta insinööriltä. Toiseksi puhuminen avoimesti perheen kanssa, koska työttömyyden pelko oli pitänyt muutoksen salassa ja kiristänyt perheen ilmapiiriä. Kolmanneksi avoin keskustelu kohtalotoverien ja taaksejäävien työtoverien kanssa.

Luotani poistui järjestelmällinen ja iloinen insinööri. Näin hänet sattumalta juuri ennen sovittua puolivuotistapaamistamme. Hän kertoi, että hän sai nyt tehdä lähes tarkkaan sitä mitä oli suunnitellutkin!

LR

P.S. Tämä tarina oli viime vuosikymmeneltä, nykyään insinöörejä voi auttaa muutoskuntoprofiililla ja resilienssivalmennuksella jo ennen kuin muutos iskee.

 

 

Tahtijoukkue kansi

Johtoryhmästä tähtijoukkue ilmestyy englanniksi helmikuussa 2018!

Pääsemme kansainvälisille markkinoille nimellä STELLAR MANAGEMENT TEAMS. Kustantajamme on  Routledge, maailman suurin akateeminen kustantamo humaanisten ja sosiaalisten tieteitten alalla.

www.routledge.com/9780815372943

*******************

Johtoryhmästä tähtijoukkue ilmestyi 2014. Tässä on
Ambitio-blogin lukijoille näytteeksi kirjan esipuhe:

Lataa maksuton näyte kirjasta!

Rinne Tähti

Ambition blogit

Yksilöllisiä mielipiteitä, fiksua ajatusten herättämistä tai reilusti väärässä olemista. Päätä itse, vastuu siirtyy lukijalle - joka voi toki väittää vastaan tai muuten vain kommentoida.