Leena Rinne: Me olemme kaikki johtajia!

IMG 2658

Näin väitti Futuricen toimitusjohtaja Tuomas Syrjänen Markkinointiviestinnän viikolla. Futurice on palkittu useamman kerran sekä Suomessa että Euroopassa Great Place to Work -kilpailussa, joten heillä kenties tiedetään jotain siitä miten hyvä organisaatio toimii. Tuomas esitti kolme syytä miksi yrityksessä kaikki ovat johtajia.

1. Motivaatio

Siihen vaikuttaa miten työntekijät kokevat hallinnan tunnetta työssään ja mitkä ovat  heidän vaikutusmahdollisuutensa organisaatiossa.

2. Asiakastyö

Kaikki ovat aktiivisia. Tiimit johtavat itseään niin, että asiakas on fokuksessa.

3. Liiketoiminta

Se tuodaan läpinäkyvästi ja ymmärrettävällä tavalla kaikkien ulottuville. Työntekijöiden odotetaan ajattelevan omilla aivoillaan ja reagoivan muutoksiin. Yhtiössä on kuusi lähes itsenäistä organisaatiota, joten kaikilla on oltava asiakaskunnan ja liiketoiminnan ymmärrys hanskassa.

Läpinäkyvyys on tärkein 

Syrjäsen mukaan se vahvistaa työtekijöiden autonomiaa ja luo positiivisen kontrollin yhteisöön. Kaikilla työntekijöillä on firman luottokortti ja he tekevät matkalaskut kaikille avoimeen järjestelmään. Tämä tuo mukaan sosiaalisen kontrollin. Samalla periaatteella työntekijät päättävät mihin koulutuksiin he osallistuvat.  Luottamus on todella tärkeä tekijä organisaatiossa. Ilman luottamusta tällainen malli ei voisi toimia.

Välittömän positiivisen palautteen antaminen sekä kannustus ovat tärkeitä. Syrjäsen listalla olivat myös fokus ja tulokset. Kunnia niille joille kunnia kuuluu, palkitseminen ja kunnioitus. Oppiminen tuli myös mainituksi tärkeänä asiana, samoin yhteispeli ja koheesio. Listan viimeisenä oli muutosjohtaminen. Työntekijöille pitää olla selvää miksi muutos tehdään, koska Syrjäsen sanoin ”se ei ole totta ennen kuin se on jaettu”.

Syrjänen painotti, että ihmisellä on kaksi korvaa ja yksi suu ja niitä on käytettävä samassa suhteessa. Kuunteleminen on tärkeä työkalu. Kerran kuukaudessa on Futufriday ja silloin halukkaat saavat varata 10 minuutin puheenvuoron, jossa voi kertoa omasta tärkeästä ja hauskasta asiastaan. Puhuja itse päättää sisällön, mutta koska kuulemassa on 200 kollegaa, yleensä pysytään asiassa. Speed Date, ask the CEO -tapahtumassa voi toimitusjohtajalta kysyä mitä haluaa. Näin hän kuulee tuoreeltaan käsillä olevista asioista ja voi reagoida niihin.

Tiedonjakamisessa ei pelkkä e-mail riitä, vaan käytössä ovat kaikki kanavat. Viestintäosasto laittoi jopa vessan seinään tiedotteita, koska huomattiin, että siellä ihmisillä on aikaa lukea!

Läpinäkyvyyttä lisää myös julkinen työlista. Jokainen voi seurata mitä kullakin osastolla tapahtuu. Samoin viikkoraportit ovat käytössä. Syrjäsen mukaan ihmiset valittavat joskus, että numeroita on kaikkialla, mutta hänen mielestään tieto on oltava helposti saatavilla ja ajantasaista.

Leena Rinne

- Haltioituneen Futuricoitunut

P.S. Minusta parasta oli, että toimitusjohtaja käy kerran vuodessa jokaisen työntekijän kanssa – heitä on 200! ­– noin 20 minuutin keskustelun. Tämä on hienoa sitoutumista työhön ja työntekijöihin. Siinä mallia muillekin organisaatioille.

Lähde: Markkinointiviestinnän viikko, Tuomas Syrjäsen puheenvuoro "Me olemme kaikki johtajia!"

 

 

Tahtijoukkue kansi

Johtoryhmästä tähtijoukkue ilmestyy englanniksi helmikuussa 2018!

Pääsemme kansainvälisille markkinoille nimellä STELLAR MANAGEMENT TEAMS. Kustantajamme on  Routledge, maailman suurin akateeminen kustantamo humaanisten ja sosiaalisten tieteitten alalla.

www.routledge.com/9780815372943

*******************

Johtoryhmästä tähtijoukkue ilmestyi 2014. Tässä on
Ambitio-blogin lukijoille näytteeksi kirjan esipuhe:

Lataa maksuton näyte kirjasta!

Rinne Tähti

Ambition blogit

Yksilöllisiä mielipiteitä, fiksua ajatusten herättämistä tai reilusti väärässä olemista. Päätä itse, vastuu siirtyy lukijalle - joka voi toki väittää vastaan tai muuten vain kommentoida.