Reijo Mylläri: Onko tunteille tilaa myyntityössä - johtamisesta puhumattakaan?

RuusuEi tietenkään! Ei siis kannata lukea yhtään pidemmälle ja tuhlata arvokasta myyntiaikaa tällaiseen pehmoiluun. Jos kuitenkin pieni kiinnostuksen siemen liikahti mantelitumakkeessasi (tuossa tärkeässä aivojesi tunnekeskuksessa), niin voit saada tästä seuraavaan tapaamiseesi mukaan jotakin, josta voi olla jopa hyötyä.

Koulutttajana ja coachina minulta kysytään usein, onko tunteilla merkitystä myyntityössä. Jos tunteilla ei olisi merkitystä, ei tätä kysymystä tarvitsisi edes esittää. Eipä tarvittaisi myyjiäkään moista pohtimaan. Jokainen voisi googlettaa jonkin sopivan opuksen myyntitekniikoista ja sen luettuaan tehdä kauppaa ennennäkemättömän menestyksekkäästi.

Miksi sitten tunteet myyntityössä nostavat voimakkaita tunteita pintaan? Mitä, siis tunteet nostattavat tunteita! Johtopäätös: jokainen tunteisiin liittyvän kysymyksen esittänyt on kokenut jonkinlaisia tunteita. Harmi kyllä, tätä puolta harvemmin erilaisissa teknisissä tai tuotekoulutuksissa edes sivutaan.

Tunneälytaitoja voi oppia. Kova paikkahan se on, kiistatta. Jos lähdemme kehittämään ensimmäistä kertaa tunneälytaitojamme, olemme yhtä lailla aloittelijoita kuin jos menisimme golfin, purjehduksen, tanssin tai jonkun muun harrastuksen alkeiskurssille.

Emme kuitenkaan ole millään alkeiskurssilla täysin vailla taitoja. Osaamista meillä on, runsaasti. Hyvin pian löydämme itsemme nousemasta oppimisen portaita. Alamme tiedostaa sitä, mitä en osaa, sitä mitä osaan ja pikku hiljaa uudet ja laajemmat taidot alkavat muodostua tiedostamattomaksi osaamiseksi tekemisessämme.

Tosi kovat tyypit, tulevaisuuden menestyvät johtajat ja myyjät, ovat jopa niin kovia ja älykkäitä, että uskaltavat käyttää tunneälyään sekä näyttää tunteitaan!

3 +1 keinoa kehittää tunneälytaitoja

1. Tunnista tuntevasi

Ensimmäinen askel tunnetaitojen kehittämiseksi on tunnistaa tuntevansa. Havainto siitä, että ”nyt minusta tuntui ”joltakin”, jotenkin erilaiselta kuin hetkeä aikaisemmin.

2. Nimeä tunne

Anna kokemallesi tunteelle jokin nimi. Jos ”hatutti”, niin sitten se on sitä. Sinulla on vapaus antaa jokaiselle havaitsemallesi tunteelle juuri sellainen nimi kuin haluat. Se voi olla painokelvoton nimi, tai se voi olla ”tosi lälly”. Muista, että ainoastaan sinä tiedät tunteesi ja niiden nimet.

3. Anna lupa

Nyt kun olet kasvattanut tunneälytaitavuuttasi jättiharppauksen verran, voit antaa itsellesi luvan tuntea erilaisia tunteita seuraavissa kohtaamistilanteissa. Todennäköisesti huomaat, että positiiviset tunteesi vahvistuvat entisestään ja
negatiiviset tuntemukset lievenevät. Energiasi kohdistuu oikeisiin asioihin.

+ 1 Nauti ja rikasta

Nauti vapautuneisuuden tunteesta ja anna itsesi loistaa omana itsenäsi. Rikasta kokemuksiasi toistamalla menetelmää mahdollisimman usein.

Reijo Mylläri
Valmentaja, coach, tj.
Rementor Oy
www.tunneäly.fi

 

Tahtijoukkue kansi

Johtoryhmästä tähtijoukkue ilmestyy englanniksi helmikuussa 2018!

Pääsemme kansainvälisille markkinoille nimellä STELLAR MANAGEMENT TEAMS. Kustantajamme on  Routledge, maailman suurin akateeminen kustantamo humaanisten ja sosiaalisten tieteitten alalla.

www.routledge.com/9780815372943

*******************

Johtoryhmästä tähtijoukkue ilmestyi 2014. Tässä on
Ambitio-blogin lukijoille näytteeksi kirjan esipuhe:

Lataa maksuton näyte kirjasta!

Rinne Tähti

Ambition blogit

Yksilöllisiä mielipiteitä, fiksua ajatusten herättämistä tai reilusti väärässä olemista. Päätä itse, vastuu siirtyy lukijalle - joka voi toki väittää vastaan tai muuten vain kommentoida.