Pia Adibe: Ajattelun muutos tarvitsee sydäntä

Maapallo

Me ihmiset olemme tuntevia, älyllisiä, kädellisiä olentoja. Työelämä ei halua juurikaan käsitellä tunteita, niitä kun on vaikea mitata. Älykkyys sen sijaan on arvokasta, sillä väittämän voi perustella, selittää ja todistaa jollain tapaa oikeaksi, mieluiten tieteen avulla. Kädentaidot nykyajan toimistotyössä eivät vaadi juuri kymmensormijärjestelmää enempää, sillä harva enää haluaa edes kynällä kirjoittaa. Sähköisestä tiedon tallennuksesta on tullut meille pakkomielle, vaikka tietoa on saatavilla enemmän kuin koskaan.

Mutta mitä jos kädenpuristus ja silmiin katsominen hymyn kera onkin kaikkein arvokkainta? Kohtaaminen tässä hetkessä – nyt. Mitä jos aidon yhteyden luominen toiseen ihmiseen tunnetasolla, pysähtyminen ja hengittäminen tai juurisyiden ajatteleminen ja löytäminen tulipalojen sammuttelun sijaan onkin sitä parasta muutosjohtamista?

Teknologia, jonka olemme valjastaneet helpottamaan elämäämme, on tuonut meille uusia ongelmia. Paradoksaalisesti meillä on ajansäästön sijaan aikapula – kun on niin helppoa tehdä monta asiaa yhtä aikaa ja ihan itse. Vai onko? Tehokkuus ja tuottavuus mitataan vieläkin monessa työpaikassa tehtyinä työtunteina per työntekijä ja teollisen ajan reikäkorteista on siirrytty digitaalisiin reikäkortteihin – kulunvalvontajärjestelmään tallentuvaan työaikaseurantaan. Mikä on muuttunut? Työn perusyksikkö on edelleen aika, vaikka työvälineet ja teknologia mahdollistavat työnteon kulttuurin vallankumouksen.

Digitaalisen aikakauden työn murros on vasta alkanut, emmekä ole siis vielä edes oppineet hyödyntämään uudenlaisia työnteon muotoja, kun jo puhumme robotisaatiosta. Automaatio vei monen työpaikan 20–30 vuotta sitten ja nyt on uuden teknologisen aallon alku. Lisäksi huippututkijoiden mukaan ihminen saattaa kuolla sukupuuttoon tällä vuosisadalla, uutisoi HS tällä viikolla tiede-sivuillaan. Artikkelissakin mainittu singulariteetti, smart machines, esineiden internet ja big data -analytiikka luovat mullistavia tulevaisuuden näkymiä yhdistämällä edistynyttä teknologiaa ja pilvipalveluiden mahdollistamaa datan tallennus- ja käsittelykapasiteettia. Verkkoon kytkeytyneet laitteet pystyvät sensoreillaan analysoimaan toimintaympäristöään ja reagoimaan sen muutoksiin. Pilvipalveluiden avulla voidaan analysoida suuria datamassoja nopeammin kuin koskaan aiemmin. Tallennamme aina vaan enemmän tietoa, tai pikemminkin dataa. Minkä normien ja arvojen läpi sitä tulkitsemme? Kuinka tuon kaiken tallennetun tiedon analysointiin tarvittavan koodauksen parametrit ovat määritelty?

Meillä ihmisilläkin on sensorit, kuusi aistiamme. Reseptoreillamme välitämme keskushermostoon informaatiota ärsykkeistä. Keräämme kaikenlaisia hiljaisia signaaleja ja vähän äänekkäämpiäkin. Tietotulvan ja aikapulan keskellä luotamme yhä enemmän digitaalisiin laitteisiimme, emmekä osaa enää edes puhelinnumeroita ulkomuistista. Vaikka terveysteknologia lupaa meille pitkää ikää, saattaa dementia uhata eläkettämme.

Mitä jos oppisimme kohtaamaan itsemme? Kuuntelisimme kehoamme ja sitä sydämen ääntä – luottaisimme vaistoihimme ja nauttisimme tästä hetkestä. Opettelisimme myötätuntoa, myös itseämme kohtaan ja tunnistaisimme intuitiomme viestit? Tulevaisuus on robottien ja avaruusseikkailujen, meidän ihmisten ja kallisarvoisen, ainoan maapallomme aika on nyt. 

- Pia Adibe on Tietoasiantuntija-lehden toimittaja ja tietojohtamisen maisteriopintoja Lappeenrannan teknillisen yliopiston kauppakorkeakoulussa viimeistelevä projektipäällikkö, jonka erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat aineettoman pääoman, osaamisen ja viestinnän luomat mahdollisuudet, nyt ja tulevaisuudessa.

 

 

Tahtijoukkue kansi

Johtoryhmästä tähtijoukkue ilmestyy englanniksi helmikuussa 2018!

Pääsemme kansainvälisille markkinoille nimellä STELLAR MANAGEMENT TEAMS. Kustantajamme on  Routledge, maailman suurin akateeminen kustantamo humaanisten ja sosiaalisten tieteitten alalla.

www.routledge.com/9780815372943

*******************

Johtoryhmästä tähtijoukkue ilmestyi 2014. Tässä on
Ambitio-blogin lukijoille näytteeksi kirjan esipuhe:

Lataa maksuton näyte kirjasta!

Rinne Tähti

Ambition blogit

Yksilöllisiä mielipiteitä, fiksua ajatusten herättämistä tai reilusti väärässä olemista. Päätä itse, vastuu siirtyy lukijalle - joka voi toki väittää vastaan tai muuten vain kommentoida.