Tapani Rinne: Onko sinun aivosi viritetty rahalla?

KassakaappiOletko johtoryhmän jäsen, talouspäättäjä tai työksesi rahojen pyörittäjä? Tiesitkö, että hyvän ja läheisen yhteistyön rakentaminen vaatii sinulta tavallista tietoisempaa ponnistelua? Rahan ajatteleminen heikentää ihmisen luontaista yhteistyö- ja auttamishalua.

Aivoilla on ominaisuuksia, joilla on hyvin suuri vaikutus ihmisen toimintaan. Taloustieteen nobelisti ja psykologi Daniel Kahneman kertoo kirjassaan Ajattelu nopeasti ja hitaasti lukuisista tutkimuksista, jotka osoittavat, että aivojen automatisoituneet toiminnat vievät meitä kuin pässiä narussa. Tiedostamalla nämä aivojen toimintamallit me voimme vaikuttaa yhteistyön laatuun. Ehkä.

Aivot ovat kytkentöjä luova koneisto

Aivomme helpottavat työtään ”niputtamalla” asioita, ja samalla ne rakentavat myös assosiaatioita, jotka virittävät ajatteluamme. Esimerkiksi rahan ajatteleminen johtaa useiden tutkimusten mukaan sekä itsenäisempään että itsekkäämpään työskentelyyn.

Eräässä tutkimuksessa koehenkilöt saatettiin hienovaraisesti luomaan tiedostamattomia assosiaatioita rahaan. Koehenkilöitä ei kuitenkaan käsketty tietoisesti ajattelemaan kvartaalitavoitetta, myyntibudjettia, kulurakennetta, kassavirtaa, bonusohjelmaa tai mitään muutakaan tavallisen johtoryhmän agendalla pyörivistä talousaiheista. Sen sijaan ajattelun virittäminen tapahtui esimerkiksi pöydälle jätetyn Monopoli-setelinipun tai tietokoneen ruudulla pyörivän dollariaiheisen näytönsäästäjän avulla.

Leikkirahallakin oikea vaikutus

Varsin vähäisellä rahavirityksellä saatiin aikaan yllättäviä vaikutuksia koehenkilöiden tiedostamattomaan ajatteluun ja näkyvään toimintaan:

Koehenkilö sai ratkaistavakseen ongelman, jonka ymmärtämiseksi hän joutui loppujen lopuksi pyytämään apua. – Rahalla viritetyt yrittivät ratkaista ongelmaa omin päin lähes kaksi kertaa pidempään kuin verrokkiryhmä.

- Kokeen järjestäjä pudotti ikään kuin vahingossa kynänipun lattialle. – Rahalla viritetyt koehenkilöt auttoivat vähemmän kynien keräämisessä kuin verrokkiryhmä.

Koehenkilöä pyydettiin asettamaan tutustumiskeskustelua varten itselleen ja vieraalle tuolit sillä välin, kun kokeen järjestäjä hakisi vieraan keskustelijan. – Rahalla viritetyt koehenkilöt laittoivat tuolit keskimäärin 1,18 metrin päähän toisistaan, kun verrokkiryhmällä tuolien etäisyys oli keskimäärin 80 cm. 


Ihminen olisi luonnostaan hyvä lauman jäsen

Aivot ohjaavat ihmisen toimimaan enimmäkseen laumaa huomioiden ja intuitiivisesti eli energiaa säästäen. Mutta mitä tapahtuu johtoryhmässä, talouspäättäjän osastolla tai rahojen pyörittäjien tiimissä, missä intuitiota virittävät tulos, raha ja numerot? Ihmiset työntävät yhteistyön tuoleja kauemmaksi sen sijaan, että he luontonsa mukaisesti toimisivat laumassa ja hyvässä yhteistyössä.

Tapani Rinne
- toimitusjohtaja, joka ajattelee tästä lähtien numerotkin kirjaimina

Lähteet: Kahneman Daniel. 2012. Ajattelu nopeasti ja hitaasti. Terra Cognita.
Ristikangas, V. Rinne T. 2014. Johtoryhmästä tähtijoukkue. Talentum.

 

Tahtijoukkue kansi

Johtoryhmästä tähtijoukkue ilmestyy englanniksi helmikuussa 2018!

Pääsemme kansainvälisille markkinoille nimellä STELLAR MANAGEMENT TEAMS. Kustantajamme on  Routledge, maailman suurin akateeminen kustantamo humaanisten ja sosiaalisten tieteitten alalla.

www.routledge.com/9780815372943

*******************

Johtoryhmästä tähtijoukkue ilmestyi 2014. Tässä on
Ambitio-blogin lukijoille näytteeksi kirjan esipuhe:

Lataa maksuton näyte kirjasta!

Rinne Tähti

Ambition blogit

Yksilöllisiä mielipiteitä, fiksua ajatusten herättämistä tai reilusti väärässä olemista. Päätä itse, vastuu siirtyy lukijalle - joka voi toki väittää vastaan tai muuten vain kommentoida.