Tapani Rinne: Kadutko tyhmyyden tekemistä vai tekemättömyyden tyhmyyttä?

 

Suosikkielokuvassani Casablanca on mahtavan dramaattinen Bogartin (Rick) ja Bergmannin (Ilsa) loppukohtaus. Rick vaatii Ilsaa pakenemaan miehensä mukana Casablancasta, Ilsa haluaa jäädä rakastamansa Rickin luokse. Rick haluaa rakastamansa Ilsan turvaan ja väittää vakuuttavasti, että Ilsa tulee katumaan, jos hän jää.

    ”If that plane leaves the ground and you're not with him, you'll regret it. Maybe not today, maybe not tomorrow, but soon and for the rest of your life.”

Ihmisillä on taipumus ajatella kuten Rick eli pelätä riskin ottamista. Useimmat nimittäin pelkäävät enemmän, että he esimerkiksi menettävät rahaa ostamalla osakkeita, kuin että he menettävät voitot, jolleivät osta osakkeita. Toisin sanoen me pelkäämme enemmän tehtyjä tyhmyyksiä kuin tyhmää tekemättömyyttä.

Mutta mitä tapahtuu sitten, kun tyhmyys tuli tehdyksi? Suosikkiselittäjäni Daniel Kahneman ja Rolf Dobelli sanovat että useimmat ihmiset katuvat enemmän tekemättä jättämiään asioita, kuin tekemiään. Se johtuu siitä, että olemme niin hyviä selittämään asioita parhain päin. Me siis selitämme tekemämme tyhmyydet jälkeen päin sellaisiksi, että niitä ei tarvitse katua!

Rohkeahan ei kadu mitään vaan selittää: - Olen nyt ainakin yhtä kokemusta rikkaampi. - Tein joka tapauksessa parhaani. - Kaikki oli loppujen lopuksi tuurista kiinni. - Ajoitus oli väärä. - Se olisi voinut onnistua!

Näillä ”parhainpäinselityksillä” teemme elämästämme henkisesti helpompaa. Voinhan sanoa, että ainakin yritin. Vaan jos jätän yrittämättä enkä tee yhtään mitään, sitäkin voi koettaa selittää parhain päin mutta silti jäljelle voi jäädä katkera katuminen. Siksi voi olla parempi tehdä jotakin, vaikka edes tyhmää.

Casablancan Ilsan olisi ollut helpompi tarttua tilaisuuteen Rickin kanssa kuin valita ei-tarttuminen eli lentäminen pakoon aviomiehensä Victorin mukana. Mutta Rick pakotti hänet ei-tarttumiseen ja lähtemään, mukanaan kenties loppuelämän kokoinen katumisen aihe. – Ah, mikä elokuva!!!

Valkokangas pimeni, mitä katsojan nyt tulisi ajatella? No, kysyä itseltään: onko minulla tapana rohkeasti hyväksyä riskipitoisia (tyhmiä) toimenpiteitä, jotta ei tarvitsisi katua? Koska voin myöhemmin tarvittaessa selittää ne parhain päin… Vai seuraanko yleensä Rickin neuvoa, mutta jälkeen päin sisimmässäni kadun (tyhmää) tekemättömyyttä?

- Pohtimaan jäi Tapani

(keskimääräistä parempi selittäjä, jonka sisällä asuvat sekä Rick että Ilsa)

Lähteet:

Gilbert Daniel.  Stumbling on Happiness. Vintage Books. 2005.

Kahneman Daniel. Ajattelu nopeasti ja hitaasti. Terrra Cognita. 2012

Dobelli Rolf. Selkeän ajattelun taito. HS-kirjat. 2012

https://en.wikiquote.org/wiki/Casablanca_(film)

 

Tahtijoukkue kansi

Johtoryhmästä tähtijoukkue ilmestyy englanniksi helmikuussa 2018!

Pääsemme kansainvälisille markkinoille nimellä STELLAR MANAGEMENT TEAMS. Kustantajamme on  Routledge, maailman suurin akateeminen kustantamo humaanisten ja sosiaalisten tieteitten alalla.

www.routledge.com/9780815372943

*******************

Johtoryhmästä tähtijoukkue ilmestyi 2014. Tässä on
Ambitio-blogin lukijoille näytteeksi kirjan esipuhe:

Lataa maksuton näyte kirjasta!

Rinne Tähti

Ambition blogit

Yksilöllisiä mielipiteitä, fiksua ajatusten herättämistä tai reilusti väärässä olemista. Päätä itse, vastuu siirtyy lukijalle - joka voi toki väittää vastaan tai muuten vain kommentoida.